Set & sket

Klubmøde 4. juni 2018 i Plantagehuset, Madværkstedet Thy, Plantagevej 18, Thisted.

En rigtig spændende aften med deltagelse af 25 medlemmer og 4 potentielle.

Aftenens tema var “Vi gør kål på grønsagerne sammen” med inspirerende og kyndig vejledning af Anni Kappel.

Vi fik os placeret ved bordene, hvor vi spiste hapserne og sang månedens sang – Det er i dag et vejr. Anni delte sedler ud med grupper til madlavningen.

18:50 tog vi forklæderne frem og gik i gang med at fremstille den lækre vegetariske buffet, som Anni havde sammensat.  Det foregik under megen livlig snak og latter – men med stor respekt for hygiejne og god køkkenpraksis!

19:35 var vi klar til at indtage den lækre buffet, hvor der bl.a. var falafler, kartoffelsalat, rødbede slaw, spidskålssalat, hjemmebagt brød, gulerødder og forskellige dips.

Desserten var koldskål med ristede havregryn

Senere på aftenen var der kaffe/the med store hjemmebagte cookies.

Månedens kommentar havde Grethe H. Hun tog udgangspunkt i aftenens tema ”Vi gør kål på grønsagerne sammen”. Kål er gudernes gave til kroppen og blev før kaldt de fattiges medicin. Kål er sprængfyldt med vitaminer, antioxidanter og sunde bitterstoffer. Den har en kolesterolsænkende effekt og den er god for tarmfloraen (og giver godt med luft i maven). Kål findes i mange varianter, hvor de mest brugte her i Danmark er hvidkål, rødkål, grønkål, spidskål, rosenkål, palmekål og broccoli. Strandkål er også rigtig god, men findes kun meget få steder i Nordjylland. Det er en rigtig god ide at bruge de forskellige slags kål i salater, hvor de giver både god smag og mange plantefibre. Kålplanter er ofte meget dekorative og kan bruges i både blomsterbede og havekrukker. Kålsommerfuglen lægger æg, der bliver til larver, som æder af planten, men som også bliver mad til mejserne. Grethe sluttede sin kommentar af med, at hun faktisk synes, at det er afstressende at bruge en dejlig sommeraften på at pille larver af sine kålplanter!

Formanden fik herefter ordet. Bestyrelsen har konstitueret sig, hvor Lone fortsætter som formand.

Anni Kappel fortalte herefter om sin ansættelse og om caféen. Anni er ansat på en tidsbegrænset kontrakt, og nogle undrer sig over, at hun opgiver en god, fast stilling på EUC til fordel for en stilling med usikker fremtid, men Anni er meget glad for denne udfordring. De to følgende citater beskriver lidt om caféen og dens baggrund:

  1. Citat fra projektbeskrivelse om Madværkstedet fra Thisted Kommune april 2016: ” Madværkstedet Thy skal have et almennyttigt formål og vil i en treårig periode være tilknyttet kommunen hvorefter det planlægges, at spisestedet ”afknoppes” og bliver en socialøkonomisk virksomhed. Intentionen fra Thisted Kommunes side er, at vi i projektperioden modner projektet, hvorefter driften overdrages til et privat-offentligt samarbejde. Her er tanken at en privat aktør driver Madværkstedet Thy som en non-profit-foretagende eller alternativt som en forening eller erhvervsdrivende fond. Denne beslutning træffes på politisk niveau i løbet af projektet – og senest i projektets tredje år i 2019.”
  2. Citat fra Thisted Dagblad 10-05-2017: ” Med bl.a. to frokostretter på menuen hver dag – en vegetarisk og en med kød – byder Thisteds nyeste spisested kunderne indenfor. Madværkstedet Thy er en socialøkonomisk virksomhed, indrettet i medborgerhuset Plantagehuset. Foruden to fuldtidsansatte – en projektleder og en køkkenleder – drives spisestedet af otte fleksjobbere, der i gennemsnit er ansat i 10 timer pr. uge. Siden begyndelsen af april har fleksjobberne arbejdet på at indrette cafélokalet, der ligger omtrent samme sted som Plantagehuset gamle café. Og de seneste par uger har holdet øvet sig, med bl.a. personalet på Thisted Bibliotek som prøvespisere. Onsdag var der for første gang åbent for publikum.”

Arbejdstiden for fleksjobberne varierer fra 2 til 24 timer om ugen og ikke alle møder helt stabilt op. De smukke blomsterdekorationer og grønne planter tager en af fleksjobberne sig af, og hun kommer med mange blomster fra sin egen have.

Benthe havde været med til at indrette lokalerne og fortalte levende om processen, hvor Plantagehusets righoldige lager og diverse nedlagte skoler og plejehjem blev en kilde til mange sjove og brugbare effekter.

Referent og fotograf: Anna Grethe

Næste møde er den 13. august 2018